Vi har alle drømmer som vi bærer med oss gjennom livet. Noen er små og…
Nr. 144: Vær raus!
Skaper vi liv – skaper vi død! Sorg og savn – er kjærlighetens andre side. Døden er like naturlig som en fødsel og har ingen aldersgrense. Noen ganger er den helt uforståelig i sin forståelighet. Våre barn eller våre kjære, kan dø før oss – av sykdom, ulykker, kriminalitet, force majeur eller helt av eget valg! Døden er ikke alltid vakker, men for noen betyr den fred, noen lengter mot det lyset.
La oss elske og vise vår kjærlighet levende, lyttende og ekte her og nå, så blir sorgen og savnet lettere å bære når døden banker på. Og kanskje, kanskje, kanskje kan det gjøre at vi forhindrer at noen færre velger å dø før tiden?
Å savne noen eller sørge betyr at du elsker – eller har elsket – og hva er vakrere enn det?
Det er bosettelse i sorgen, i det triste og det vonde – vi skal hjelpe hverandre med å unngå, slik at ikke sorgen blir en del av vår personlighet og temperament – og lengselen etter lyset på den andre siden blir så sterk, at døden er uunngåelig…
Naturen gjør meg raus! Jeg oppsøker den så ofte jeg kan og nyter alt hva hver årstid har å by på. Her når jeg igjen min egen puls, blir gladere, sterkere, mer oppmerksom, mer ekte og rett og slett snillere.
Jeg mener ikke selvutslettende snill. At man sier ja, når man mener nei eller når man strekker seg hele tiden på andres premisser. Det er heller ikke særlig snilt å unnlate å ta opp ubehagelige ting som er nødvendig for å komme seg videre.
Jeg mener snill som mennesker er det, som naturlig bærer med seg en omsorg og omtanke for andre. Som ekte bærer med seg dette i sitt hjerte – som sin etikk – snill som i evnen til å ville hverandre vel. Ref. professor og lege. Stefan Einhorn.
Når jeg intervjuer en del ledere, så vil mange ha seg frabedt å være snille – som om det er en lyte. Som om det er en motsats av å være direkte – kalle en spade for en spade. Går det ikke an å kalle en spade for en spade når du er snill? Går det ikke an å si i fra hvis du er snill i ordets rette betydning? Går det ikke an å ta upopulære avgjørelser eller en konflikt hvis du er snill?
Selvfølgelig lønner det seg å være snill! Både i ditt lederskap og medarbeiderskap, i ditt vennskap og slektskap og ikke minst lønner det seg å være snill mot deg selv! Hvorfor skal du behandle deg selv dårligere enn du behandler andre? I følge Wiktionary betyr snill å være god, kjærlig og omsorgsfull. Det motsatte er slem og stygg.
Med snillhet risikeres økt arbeidsglede, trygghet, åpenhet, tillit, positivitet, lojalitet, tilhørighet, samarbeid, optimisme og entusiasme – fordi du vil rose mer, anerkjenne mer, se mer – spille andre og deg selv bedre.
Lykkelige, glade, snille mennesker er vinn-vinn for bedriften – for ikke å snakke om vår klode. Kathrine Aspaas, forfatter av boken Raushetens tid, skriver dette om raushet:
“Raushet er å unne andre suksess.
Raushet er å våge åpenhet.
Raushet er å lytte til andre.
Raushet er å våge å feile.
Raushet er å tillate andre å feile.
Raushet er å hjelpe andre.
Raushet er å ta et skritt tilbake før vi dømmer andre.
Raushet er å tilgi oss selv – og andre.
Raushet er å konfrontere med vennlighet.
Raushet er å sette grenser med vennlighet.
Raushet er å takke vennlig nei til det som ikke gir oss glede.”
Med ønske om en raus start til dere alle – denne andre uka i dette nye året!