Skip to content
professional-certified-coach-pcc

PCC

Professional Certified Coach (PCC) er en internasjonal coachsertifisering og er det andre sertifiseringsnivået i den internasjonale coachorganisasjonen ICF. For å oppnå PCC må du være akkreditert gjennom en ICF godkjent skole, som Co-Active Training Institute (CTI), og bestå etikk-eksamen Coach Knowledge Assessment test (CKA).

PCC innbærer mer enn 125 undervisning/trening sammen med erfarne trenere, samt minst 500 timer med egne klienter.  PCC fornyes hvert tredje år.

 

ICF_Member

ICF

ICF International er verdens fremste og største organisasjon for profesjonelle coacher. Som medlem er vi  en del av et internasjonalt nettverk som representerer og understøtter profesjonalitet og kvalitet. ICF Globalt eier ICFs premium merkevare (brand) og står for de veldefinerte og respekterte kjernekompetanser, etiske retningslinjer, sertifiseringsprosesser og akkrediterte coachingutdannelser.

Vi er også medlem i ICF Norge, og er en del av det profesjonelle coaching-nettverket i Norge. Sammen er vi sterkere og vi løfter coaching som profesjon. ICF Norge er godt representert i arbeidet for utvikling av et norsk standard for coaching.

ORSC Trained _Badge

ORCS

ORSC™ står for organisasjons- og relasjonssystemcoaching.

Å mestre eller skape gode relasjoner kan være svært krevende. For å klare dette trenger vi et språk for å sette ord på og bevisstgjøre det som skjer mellom individene i en relasjon eller organisasjon. ORSC (Organization & Relationship Systems Coaching) gir oss et slikt språk gjennom sine mange verktøy og modeller.  Denne tilnærmingen skaper bærekraftige og motstandsdyktige lag, organisasjoner og familier.

DNV GL

Sertifiseringen er et kvalitetsstempel i markedet og dokumenterer  relevante kunnskaper innenfor fagområdet. Dette innebærer at vi legger vår stolthet i å vedlikeholde og holder oss oppdatert innenfor faget, slik at vi til enhver tid kan bidra til en profesjonell rekrutteringsprosess for kunde og kandidat. 

 

CPCC

Sertifiseringen, CPCC, betegnes som gullstandarden innen coaching. Co-Active Training Institute har eksistert i mer enn 25 år, og er i dag en av verdens ledende på utdanning av coacher. Co-Active coaching bygger på grunntanken om at alle mennesker er naturlig kreative, ressursterke og hele.

Nr. 108: Utsikt gir innsikt – innsikt gir utsikt

 

Når fjellet og naturen roper – får hjertet los. Og jammen fikk jeg med meg to ungdommer på tur.  De var langt sprekere enn meg, men det var veldig lite viktig. Det viktigste var og er å komme seg ut – få en pause fra det vanlige. Gjerne opp i høyden. Gjerne alene. Gjerne sammen. Tror aldri jeg har opplevd å sitte over regnbuen før. Det ble et magisk øyeblikk her oppe på Skagsvola, som ligger i Trysil kommune – 932 moh.  Å være vitne til hvordan regnbuen strakk seg og ble mer og mer synlig – til slutt så vi sågar to. Ingen burde ha det så travelt at de ikke kan beundre en regnbue. Fylt av regnbuens farger kom vi oss ned igjen, ungdommene med lykkelige meg på slep. Ja, jeg blir lykkelig av vakre regnbuer, frisk luft og ungdommers positivitet og refleksjoner.

Høsten er over oss, og høstjakta i gang. Noen jakter nye medarbeidere, andre jakter nye ledere,  nye jobber, personlig utvikling, en kjæreste, en venn, en graviditet eller kanskje jaktes det bare  etter et lite stykke lykke – litt mindre ensomhet?

Hvor komplisert kan ikke vi mennesker gjøre det for oss selv?  Gjør vi andre mennesker mer viktige for oss enn vi trenger? Hvem har klart å innbille oss at vi må være to eller flere for å være lykkelige?

Ensomhet er en følelse av savn av ønsket kontakt med andre. Ensomhet vil si å ha mindre kontakt med andre enn man ønsker, eller at denne kontakten gir så liten sosial verdi at den ikke opphever følelsen av kontaktsavn. Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom det å være ensom og det å være alene.

Den verste ensomhetsfølelsen er vel den som oppstår sammen med andre. Leser også at omtrent 20% av befolkningen går rundt og er ensomme, unge som gamle- og at det kanskje i dag er verre enn før.  Er det virkelig slik at vi går rundt og tror at alle andre lever i en perfeksjonistisk verden, slik som det tilsynelatende kan se ut på sosiale medier? Det er ingen som har det fint og er lykkelige hele tiden!

Ville vi hatt mindre ensomhet, hvis vi sluttet å bygge oppunder at «to må man være»? Imin ideelle verden burde vi allerede fra barna gikk i  barnehagen ha fokus på å lære barna opp til å bli tenkende, reflekterte mennesker som verdsetter sin unikhet og andres annerledeshet. At det er fint å kunne være alene, bli kjent med seg selv og lære seg å trives i eget selskap. Verktøy man kan lære seg tidlig i livet for å få et enda mer helt liv som ung og voksen.

Vi mennesker har en medfødt lengsel og interesse i oss etter kontakt med andre. At det er et behov som er like viktig som drikke og  mat.  Men jeg tror likevel at det blir stadig viktigere å lære seg å leve i pakt med seg selv og trives i eget selskap. Vi trenger alenetid. Gjør deg selv viktig i ditt liv.

Man kan selvsagt være alene og ensom – men også ensomme i andres selskap – ikke føle seg sett – ikke føle det gode støttende fellesskap.

Forfatteren Susan Cain skriver i bestselgerboken Stille (2013 – kan anbefales!) at personer som søker alenetid, feilaktig blir antatt å være ensomme eller sosialt engstelige. Sosiale løver blir like feilaktig antatt å være mindre ensomme, mer kvalifiserte og ressurssterke. En kolossal feiltolkning, skriver hun, og hun advarer oss samtidig: Blir det mindre akseptert å bruke tid alene, blir alenetiden vår forstyrret, og det kan oppleves «galt» å bruke tid med seg selv.

Så hva om du omfavner ensomheten – og finner ut hva den vil fortelle deg? Det er viktig å kjenne på sårbare følelser, slik blir du bedre kjent med deg selv og kan utvikle deg. Ensomhet er normalt.

Jeg kom over disse fine fem innspillene i Stellamagasinet.no, av Kristina S. Moberg, og synes de med hell kan gjengis her:

5 innspill om ensomhet

1. Aksept. Bli kjent med ensomhetsfølelsen, når den kommer og når den går. Kan du trene på å akseptere at ensomheten er der innimellom – uten å dytte den fort vekk?

2. Proaktivitet. Ta følelsen på alvor og jobb ut fra den. Hvordan vil det være for deg å be med en venn på kino, skrive en hyggelig hilsen eller be noen på middag selv når du har det vondt? Eller melde deg inn i en lesegruppe, hobbyklubb eller treningsgruppe? En god proaktiv holdning er å vise andre at du setter pris på dem, og vise deg selv den samme omsorgen.

3. Gjør som kunstneren. Kunstnerne har utnyttet ensomheten sin til kreativitet. Det er faktisk sånn at savn og lengsler lettere får oss til å skape noe; det kan være skriving, tegning, dikting, fotografering, musikk. Men du trenger ikke dyrke ensomheten selv om du kan få noe godt ut av den.

4. Hvem kan hjelpe? Dersom ensomheten er sterk, og vanskelig å håndtere uten hjelp, kan jeg på det varmeste anbefale å snakke med helsepersonell; det kan være helsesøster på skolen, helsetjenesten ved universitet og høyskole, eller bedriftshelsetjenesten på jobben. Psykologsamtaler kan bidra konstruktivt, spesielt i de vanskeligste fasene. Kommunehelsetjenesten pleier også å ha tilbud knyttet til ensomhet, kanskje verdt å sjekke ut kommunenes hjemmesider? Du skal ikke måtte håndtere alt alene, og det fins hjelp å få!

5. Vær din egen gjest. Du trenger ikke andre mennesker for å gjøre det koselig hjemme, du kan være din egen gjest og vise deg selv at du fortjener god behandling! Du kan snakke godt til deg selv, og unne deg selv koselige alenestunder og dra fordel av at du kan få bestemme mat, film, musikk, bok – ingen hensyn å ta annet enn til deg selv! Det er jo verdt litt, det òg!

 

I stillheten spirer liv. I stillheten er du aldri alene! sa Ferdinand Finne. Eller som Astrid Lindgren sa det: Den beste gave Gud har gitt meg, er at jeg trives når jeg er alene. Jeg synes synd på mennesker som alltid må ha noe rundt seg for å ha det godt.

Så er det kanskje noe spesielt med kunstnere og alenetid, men uansett! Unn deg selv alenetid – det er ikke egoisme – det er ren selvrespekt.   Og utover det,  er det like viktig å se og verdsette andre mennesker  for sin unikhet og strekke ut en hånd.

Gjør dagen verdifull – alene og sammen- se og bli sett!

Back To Top