Skip to content
professional-certified-coach-pcc

PCC

Professional Certified Coach (PCC) er en internasjonal coachsertifisering og er det andre sertifiseringsnivået i den internasjonale coachorganisasjonen ICF. For å oppnå PCC må du være akkreditert gjennom en ICF godkjent skole, som Co-Active Training Institute (CTI), og bestå etikk-eksamen Coach Knowledge Assessment test (CKA).

PCC innbærer mer enn 125 undervisning/trening sammen med erfarne trenere, samt minst 500 timer med egne klienter.  PCC fornyes hvert tredje år.

 

ICF_Member

ICF

ICF International er verdens fremste og største organisasjon for profesjonelle coacher. Som medlem er vi  en del av et internasjonalt nettverk som representerer og understøtter profesjonalitet og kvalitet. ICF Globalt eier ICFs premium merkevare (brand) og står for de veldefinerte og respekterte kjernekompetanser, etiske retningslinjer, sertifiseringsprosesser og akkrediterte coachingutdannelser.

Vi er også medlem i ICF Norge, og er en del av det profesjonelle coaching-nettverket i Norge. Sammen er vi sterkere og vi løfter coaching som profesjon. ICF Norge er godt representert i arbeidet for utvikling av et norsk standard for coaching.

ORSC Trained _Badge

ORCS

ORSC™ står for organisasjons- og relasjonssystemcoaching.

Å mestre eller skape gode relasjoner kan være svært krevende. For å klare dette trenger vi et språk for å sette ord på og bevisstgjøre det som skjer mellom individene i en relasjon eller organisasjon. ORSC (Organization & Relationship Systems Coaching) gir oss et slikt språk gjennom sine mange verktøy og modeller.  Denne tilnærmingen skaper bærekraftige og motstandsdyktige lag, organisasjoner og familier.

DNV GL

Sertifiseringen er et kvalitetsstempel i markedet og dokumenterer  relevante kunnskaper innenfor fagområdet. Dette innebærer at vi legger vår stolthet i å vedlikeholde og holder oss oppdatert innenfor faget, slik at vi til enhver tid kan bidra til en profesjonell rekrutteringsprosess for kunde og kandidat. 

 

CPCC

Sertifiseringen, CPCC, betegnes som gullstandarden innen coaching. Co-Active Training Institute har eksistert i mer enn 25 år, og er i dag en av verdens ledende på utdanning av coacher. Co-Active coaching bygger på grunntanken om at alle mennesker er naturlig kreative, ressursterke og hele.

Nr. 70: Den gode leder bør kanskje ikke være fullt så forelsket i seg selv?

«Han snakker ikke til meg,» sier kvinnen foran meg. «Lederen min. Og vi har jobbet sammen i mer enn 4 år! Han sier ikke hei når vi møtes om morgenen en gang. Det gjelder ikke bare meg, han er sånn mot flere av oss.  Han holder seg til et par av de andre lederne. Men når det gjelder noe han ikke er fornøyd med, får vi høre det uten at det legges noe i mellom. Men aldri ellers. Han er liksom aldri fornøyd med meg. Det skal utrolig mye til før han sier noe positivt om sine medarbeidere.  Jeg vet rett og slett ikke hvor jeg har ham, og jeg lurer på om han egentlig vil bli kvitt meg, uten at jeg egentlig forstår hvorfor……» 

Forrige uke deltok jeg på Testdagen 2017 i regi av Norsk Psykologforening og DNV GL, hvor det store og spennende temaet var Løgner, narsissisme og destruktiv ledelse –  i hvilken grad vi kan forebygge rekruttering av medarbeidere og ledere som gjør skade?  Her hadde jeg blant annet gleden av å høre en av min store veiledere, som er det uten å vite det selv, Espen Skorstad. 

I følge Skorstad  forbinder vi narsissisme i arbeidslivet «med personer som er selvopptatte, grandiose, arrogante, forfengelige, som kjenner seg berettiget, som hater innrømmelser av egne feil, som utnytter medarbeidere og som elsker å være i rampelyset. De tar ofte mye sosial plass og skryter ofte uhemmet av egne prestasjoner, materielle goder eller andre ting.»

I følge amerikanske undersøkelser tilfredsstiller over 6 prosent de kriteriene som settes til diagnosen narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Tilsvarende undersøkelser viser at det er en overhyppighet blant ledere, at det kan være så mange som det dobbelte, altså nærmere 12-13 prosent. Det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i Norge. De amerikanske undersøkelsene tyder også på at de menneskene med flest narsissistiske trekk, er å finne i realityverdenen, dernest blant standup-komikere. 

Personer med narsissistiske trekk ser ut til å dras mot ledelse.  Her lokkes de av godene som er assosiert med ledelse, slik som økt oppmerksomhet, penger og status. De betrakter seg selv som spesielle og som skapt for ledelse. «I am great – and you are not!»

Personlig har jeg alltid vært interessert i faget ledelse og atferd, selvledelse, konstruktiv og destruktiv ledelse. Jeg har vært heldig å ha mange konstruktive ledere gjennom idretten, som tidlig lærte meg viktigheten av selvledelse,  mål, planer og et felles stammespråk i laget, at vi skulle gjøre hverandre gode, utvikle oss gjennom konstruktiv feedback, heie hverandre fremover og reagere med pågangsmot istedet for nederlagsfølelse hvis vi tapte.

 

En bekk som blir avstengt, finner andre løp! 

Skorstad sier at det er vanskelig å avdekke narsissistiske personlighetstrekk i rekrutteringsøyemed, og at vi bør holde oss fra å drive med noen form for egendiagnostisering. Da er det bedre å lete etter faktorer som kan være destruktive for andre, som manglende empati, integritet og dårlig vurderingsevne  – som sånn sett bør vurderes i alle ansettelser. 

For de av dere som ikke har lest bøkene til Espen Skorstad eller hørt på foredragene hans, deler jeg med glede noen av hans tips knyttet til rekruttering:

  1. Bruk strukturerte intervjuguider fremfor ordinære intervjuer, dels for å a) sikre at alle kandidater får samme spørsmål (og følgelig unngå at narsissister tar regien), og b) sikre en standardisert evalueringsprosess mindre sårbar for bias. De fleste seriøse testleverandører tilbyr slike.
  2. Tester og intervju: Fordi narsissisme er vanskelig å spørre direkte om, se etter de motsatte trekkene i intervju og personlighetstester, i første rekke ydmykhet, integritet og empati.
  3. Referansesjekk: Snakk med flere som har rapportert til lederen tidligere.
  4. Generelt: Vær spesielt på vakt overfor kandidater som ønsker seg en lederstilling for enhver pris!

Espen Skorstad snakker om mørk og lys narsissisme. Enkelte studier kan tyde på at det kan være en fordel å ha litt av de narsissistiske personlighetstrekkene – men de mørke bør man for all del strebe etter å luke vekk. 

 

En lys 17. mai feiring  ønskes dere alle  – hipp hurra for frihet, fred og fedrelandet – tenk om det kunne feires slik over hele verden!

 

 

Vær i ett og alt deg selv!
Det er seierens kunst, min sjel!

Henrik Wergeland

 

 

 

 

 

Back To Top