Å ta seg tid til å finne din lederidentitet er en viktig prosess for å…
Nr. 66: Robust som en robot?
Brua dere ser på bildet over, er Minnesund jernbanebru, ei jernbanebru av stål og mur over Minnesund i Eidsvoll kommune i Akershus, som ble bygd i 1879 som del av Hedmarksbanen mellom Eidsvoll og Hamar. Banen åpnet i 1880. Jernbanebrua er 362 meter lang. Brua ble sprengt den 12. april 1940 for å hindre tysk framrykning i forsvaret av Minnesund.
Noen ganger oppleves livet også slik – at noe blir sprengt i filler.
Har du tenkt over alle overgangene du gjennomgår i løpet av ditt liv? Alle tingene i livet, som gjør at du endrer retning, utvikler deg – får deg til et nytt sted? Noen ganger selvvalgt eller av de rundt deg – andre ganger livets egen evne til å ta noen plutselig svinger du ikke ante ville komme. Overganger kan være både positive og negative, og ofte oppleves de som smertefulle. I andre enden av smerte – er du – den du blir – etterpå.
Det er disse tingene som gjør deg til den du er i dag. Er du bevisst disse hendelsene – og hva det faktisk gjør med deg? Det er jo ikke slik at det stopper. Hele livet går vi gjennom disse overgangene og hendelsene. Små og noen brutalt store- menneskeskapte – eller naturskapte.
Hvor godt vi står i slike endringer – vil blant annet avhenge av hvor godt du er fundamentert i eget liv; ditt ståsted, din selvfølelse, din selvtillit, ditt nettverk, din resiliens – som det så fint heter på norsk. Det er mye ved din personlighet og evne til å takle motgang, stress og negative hendelser som vil påvirke hvordan du kommer deg gjennom disse. Noen mennesker håndterer slike hendelser forbløffende bra, det er dette resiliens handler om. Andre mennesker vil bli mer preget, og kanskje få nedsatt livskvalitet eller oppleve psykiatriske symptomer – og aldri mer bli den samme igjen. Dette innebærer store forskjeller i livskvalitet og velvære.
En brutal stor endring i livet, kan for noen være å miste jobben. Forskning viser at det å miste jobben ufrivillig kan være et av livets største traumer.
Resiliens er et fornorsket begrep for det engelske ordet ”resilience”, og beskriver god psykososial fungering til tross for at man har opplevd påkjenninger. Resiliens manifesterer seg ved markerte individuelle forskjeller i måten man håndterer risiko på. Man kan si at resiliens handler om normal utvikling under unormale forhold (Borge, 2010). Andre ord som kan assosieres med resiliens, men som ikke er like dekkende, er motstandskraft, fleksibilitet, elastisitet, beskyttelse og mestring.
Når vi rekrutterer er vi selvsagt opptatt av å måle resiliens, i den grad det er mulig. For du vil møte motgang! Vi vil gjerne vite noe om din følelsesmessige robusthet. Evnen til å være realistisk optimist, gir deg noen fordeler ved motgang. Det å hele tiden ha evne til å komme tilbake og finne veier ut av de vanskelige situasjoner, finne ny mening og være åpen for nye erfaringer og utfordringer – og ikke minst evne å takle hverdagens stress og strabaser.
Og fortvil ikke! Det er mulig å bygge resiliens – og øve seg mentalt på realistisk optimisme. Det er krevende – men der det er vilje – er ingen ting umulig!
Med ønske om en realistisk optimistisk uke til dere alle!
De fleste skyggene i dette livet er forårsaket av å stå i ens eget solskinn.
(Raph Waldo Emerson)