Vi har alle drømmer som vi bærer med oss gjennom livet. Noen er små og…
Nr. 59: Samvittigheten – menneskets kompass
«Den henger over hodet mitt som en mørk sky,» sier kvinnen fortvilet foran meg. Vi snakker om hva det er som forhindrer henne i å være tilfreds – hva det er som tar hennes energi. Hun snakker om den dårlige samvittigheten. Over alt hun burde være og gjøre. Konstant dårlig samvittighet, gjør at livskvaliteten forringes – også på jobb. «Det blir som en stor mørk sky som alltid henger over meg, og aldri er fornøyd.»
«Men kan du tenke deg til et sted eller en situasjon hvor denne mørke skyen ikke er der?» spør jeg. «Og klarer du å beskrive hvordan du har det da?» «Trenger du denne mørke skyen lenger? Hva godt har den gjort deg? Vi får til en god øvelse- som hun også jobber videre med til neste gang.
Samvittigheten er menneskets kompass, sa Vincent van Gogh så bra. Og hva er et menneske uten samvittighet? Samvittigheten er vårt verktøy til å kunne skille rett fra galt. Men det går galt av sted når vi blir fanger av vår egen samvittighet.
Har du tenkt på at en tanke eller handling ikke har noen verdi – før du gir den det? – Det er følelsen som er med på å sette en verdi – positiv eller negativ. For noen er det altfor lett å sette usanne verdier på egne tanker. Denne usunne dårlige samvittigheten som kommer av egne forventninger og forestillinger om at du skal strekke til og gjøre mer enn best for alt og alle. Den tjener egentlig ingen på, og aller minst deg selv. Da er det lurt å lage seg noen verktøy og spørre seg selv om dette virkelig er reelt? Ta deg selv en pause og takk deg selv for at du gjør så godt du kan! Minn deg selv på at du ikke kan ta ansvar for andres avgjørelser og forpliktelser. Velg bort den dårlige samvittigheten og nyt den gode.
Når vi rekrutterer, testes og måles kandidater opp mot samvittighetfullhetdimensjonen. Samvittighesfullhet handler om å være strukturert, disiplinert, ansvarlig, opptatt av kontroll, planlegging og prioritering. Kandidater som skårer høyt her i personlighetstester, møter til avtalt tid, er gode til å planlegge egen hverdag, gode til å prioritere det viktige fremfor det mindre viktige – og de er opptatt av å gjennomføre det de har avtalt å gjøre. Ofte er de opptatt av kvalitet. Skåres det veldig høyt på denne egenskapen, kan de oppleves som rigide og lite fleksible. Dette gjelder særlig hvis man i tillegg skårer lavt på omgjengelighet.
Det er blitt forsket mye på samvittighet og personlighet. Gjentatte meta-analyser viser at samvittighetsfullhet er den personlighetsdimensjonen som oftest korrelerer med høy jobbprestasjon på tvers av yrker (Barrick & Mounts, 1991). Det samme gjelder med skoleprestasjoner. Dette er personer som er opptatt av å gjøre de de har forpliktet seg til. De er disiplinerte og gjør det de skal. Evnen til å sette mål, være grundig og til å følge opp er viktig for gode ledere, og på dette området skårer de vanligvis høyt.
Hvor kommer samvittigheten fra?
Forskning på tvillinger, viser at det er en sterk genetisk komponent i personlighet. Miljøet har selvsagt også en betydning.
Vi er som regel oppdratt i beste tro, og har blitt påført en tro om at vi er gode mennesker når vi kan fortelle andre at vi har dårlig samvittighet. Da er vi liksom skikkelige mennesker, med god moral, og gode holdninger. Da har vi en slags unnskyldning for å ikke ha gjort noe som vi liksom burde gjøre.
Allerede ved 4-5 års alderen begynner samvittigheten å utvikle seg. Ved 5-7 årsalderen begynner samvittigheten å påvirkes av indre kontroll eller ønsket om å gjøre det rette. «Jeg vil, men vil ikke at de voksne blir skuffet over meg!» Mellom 7-9 år blir samvittighet og moralske verdier internalisert. Barn kjenner at de vil gjøre noe, men stoppes av at det føles feil. De har nå et sterkt behov for å høre til og være en del av familie og venneforhold. Begynner å se situasjoner fra andres perspektiver – vise empati og sympati.
Personligheten hos normale voksne mennesker antas å være forholdsvis stabil gjennom livet. Studier kan likevel tyde på vi får noe høyere skårer på blant annet samvittighetsfullhet etterhvert som vi blir eldre.
Jeg håper du har et godt bevisst forhold til ditt eget indre kompass og sørger for at navigeringen blir riktig for deg uten altfor mange magnetiske forstyrrelser!
Med ønske om en god samvittighetsfull uke!
Du skal ikke skamme deg over at du er et menneske. Og du skal ikke skamme deg over at du er det mennesket du er. (Karsten Isachsen)
Kilder:
– www.sor.rvts.no
– Rekrutterings- og intervjuteknikk, Ole I. Iversen
– Rett person på rett plass, Espen Skårstad
– Social Psychology, Aronsen, Wilson, Akert
–